Kuchnia

Pyszne domowe precle

Lubicie precle? Ja uwielbiam ich smak. Ale lubię je także za to, jak łatwe jest ich przygotowanie 🙂 

 

Składniki na precle:

– 180 ml wody

– 200 ml mleka

– 8 g suchych drożdży

– 650 g mąki typu 650 lub 550

– 10 g cukru

– 5 g soli

– 60 g miękkiego masła pokrojonego w kostce

Dodatkowo:

– 50 g sody oczyszczonej

– 1 żółtko

– Do posypania: sól gruboziarnista, sezam, mak

 

Lekko ciepłą wodę i mleko mieszamy z drożdżami. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki. Na końcu wrzucamy masło.

Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem – ja wybieram opcję drugą :)). Po wyrobieniu dzielimy ciasto na części (mniej więcej wielkości piłki do tenisa). Powinno wyjść ok 12 sztuk. Z każdej kulki formujemy długie wałki, które następnie zwijamy w precle. 

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do wyrośnięcia. Odkładamy do wyrośnięcia  na 45 min (w miejsce bez przeciągów).
Nagrzewamy piekarnik do  200st, a w garnku gotujemy  litr wody z 50g sody oczyszczonej. 

We wrzątku zanurzamy pojedyncze precle na 5 sekund (ja to robiłam łyżka cedzakową) i odkładamy na blachę.

Sparzone precle smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy tym na co mamy ochotę (sól, sezam, mak). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 min. Pamiętajcie, że precle rosną wiec musza mieć przerwy przy wyrastaniu i pieczeniu.

Ja najbardziej lubię je lekko ciepłe, z domowym masłem ziołowym lub czosnkowym. 

Smacznego 🙂

*Ważne: Nie próbowałam nigdy robić ich z innej mąki niż zwykła pszenna.