Kuchnia

Sernik kawowy

To przewrotne, co napiszę biorąc pod uwagę czego dotyczy ten wpis, ale nie lubię serników. Najbardziej nie lubię takiego tradycyjnego, krakowskiego – z rodzynkami i tzw. kratką. Już kiedyś Wam wspominałam, że  jedyny sernik jaki do niedawna jadłam ze smakiem i prawdziwą przyjemnością to delikatny sernik pieczony przez moją przyjaciółkę. Jest naprawdę pyszny i może kiedyś zgodzi się, abym opublikowała Jej przepis na My Simple Life. Sernik jest jednak ciastem lubianym przez moich bliskich. Szukam więc przepisów na takie wersje tego ciasta, które zjedzą ich miłośnicy, a i mi będzie smakował. W maju podzieliłam się z Wami przepisem na ciężki i wyrazisty w smaku sernik chałwowy. Tym razem przyszedł czas na wariant kawowy. 

Oryginalny przepis znalazłam na blogu eksperymentalnie.com. Zmodyfikowałam go lekko i z przyjemnością dzielę się nim teraz z Wami. To sernik, który z tradycyjną wersją tego ciasta nie ma nic wspólnego. Jest bardzo smaczny, ciężki i delikatnie kawowy w smaku. Prawie połowę zjadłam sama 🙂 Musicie spróbować 🙂

 

Składniki na spód

  • 250 g ciasteczek owsianych (ja wybrałam ciasteczka bezglutenowe)
  • 120 g roztopionego masła (u mnie bez laktozy)
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
  • 1/2 łyżeczki soli 

Ciasteczka wrzucamy do malaksera, rozdrabniamy, dodajemy masło, drobno posiekaną czekoladę i sól. Całość mieszamy aż do połączenia składników.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Na dnie rozprowadzamy przygotowaną masę, ugniatamy, wygładzamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu na sernik (wg wszelkich testów najlepiej sprawdza się ten z Piątnicy)
  • 150 g ksylitolu 
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • małe espresso (ok 50ml) – jeśli nie masz ekspresu możesz użyć 50 ml mleka i 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka masła (u mnie bez laktozy)
  • gorzkie kakao do posypania

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego kawę (w wersji z kawą rozpuszczalną, do masła dodajemy mleko i kawę). Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Do misy miksera wkładamy ser, ksylitol, jajka i śmietanę. Składniki miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przestudzoną kawę z masłem.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Na dolnej półce piekarnika warto umieścić pojemnik z wodą. Ciasto pieczemy 50 minut, a następnie co 15 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia o 10 st aż dojdziemy do 150 st. Sernik jest gotowy kiedy wierzch jest scięty. W razie potrzeby zostawiamy go w piekarniku jeszcze kilka dodatowych minut utrzymujac 150st. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku aż do wystygnięcia. Pamiętajcie, żeby nie otwierać drzwiczek, bo inaczej sernik może opaść. Po ostudzeniu sernik posypujemy przesianym kakao.

Ostudzony sernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie koniecznie w lodówce.