Kuchnia

Doskonałe ciasto czekoladowo-orzechowe

Na weekend majowy wybraliśmy się w okolice Brukseli, w odwiedziny do przyjaciół.

Jak już na pewno część z Was widziała na moim Instagramie – Monia upiekla na nasz przyjazd pyszne, doskonale wilgotne ciasto czekoladowe. Absolutnie doskonały, słodki grzech.

 

Obiecałam, że jak tylko zdobędę przepis to się nim z Wami podzielę. Oto on;)

  •  1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 szklanka ksylitolu / erytrolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • OPCJONALNIE: garść posiekanych orzechów (włoskie, migday) i 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Składniki miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i wiórki.

Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 21 cm.

Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 st. Szczerze mówiąc czas pieczenia zależy od piekarnika – Ciasto musi dobrze odchodzić na brzegach ale w środku musi “się ruszać”. Trzeba je wyjąć lekko wilgotne. A później musi dobrze wystygnąć

Szklanka używana w przepisie ma pojemność 300ml.

To najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam – uwierzcie 😉 musicie spróbować 😉

Smacznego 😍😍😍