Kuchnia

Mee Goreng wg Hanny Lis

12 czerwca w klimatycznych wnętrzach Cook Story by Samsung w warszawskim Wilanowie odbyły się 10 warsztaty kulinarne z Gwiazdą organizowane przez All About Life.

Tym razem gotowaliśmy wspólnie z Hanną Lis.  Na ten dzień Hania przygotowała 4 autorskie przepisy na dania kuchni orientalnej: MEE GORENG, balijskie curry z ananasa, butter chicken oraz veg pulao rice.

Wśród gości pojawili się min. Ewa Szabatin, Leszek Stanek, Magda Antosiewicz i Leszek Stanek.

Wspólnie z Liza Taste, jej córką Carmel, Anią Dziubek z byDziubeka i Olą z bloga Esencja wspólnie przyrządziłyśmy Mee Goreng. Wyszło tak pysznie, że w weekend powtórzyłam to danie w domu. Rodzina była zachwycona.

A oto przepis na MEE GORENG wg Hanny Lis (porcja na 4 osoby)

SOS

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki ketjap manis (słodki sos sojowy)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek

MEE GORENG

  • 500 g makaronu mie
  • olej kokosowy
  • 3 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • ostra papryczka
  • 1 duża kapusta bok choy
  • 1 marchewka
  • 200 g zielonej fasolki mrożonej Hortex lub świeżej fasolki (pokrojonej na kawałki 4-5 cm)
  • 200 g tofu
  • 2 dymki
  • 4 ćwiartki limonki
  • prażona cebulka
  • 16 krewetek black tiger
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Połącz składniki sosu w małej miseczce, odstaw.
  2. Na rozgrzaną patelnię typu WOK wlej 1 łyzkę oleju kokosowego, rozgrzej, dodaj posiekany ząbek czosnku i kawałek posiekanej ostrej papryki, dodaj pokrojone w kostkę tofu i smaż aż będzie złociste i chrupiące z wierzchu (ok.10 minut), przełóż do miseczki, odstaw.
  3. Ugotuj makaron wedle instrukcji, przelej zimną wodą, odstaw.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku i kawałek posiekanej ostrej papryki, wrzuć krewetki smaż 1-2 minuty z każdej strony, przełóż do miseczki, odstaw.
  5. Znów: olej na patelnię, zarumień pokrojone w drobną kosteczkę szalotki oraz pozostały czosnek – 1 minuta. Dodaj marchewkę pokrojoną w drobne słupki, pokrojony w paski bok choy, zieloną fasolkę. Podsmażaj 2 minuty, albo aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane! Mają być al dente!
  6. W tym czasie, na drugiej patelni usmaż omlet z jajek. Zdejmij gotowy omlet i zwiń w rulon, tak aby można było pokroić go po ostygnięciu w paseczki.
  7. Wrzuć na patelnię WOK z warzywami tofu i krewetki, podlej sosem, podsmażaj energicznie mieszając 2-3 minuty.
  8. Wyłóż na talerze, każdą porcję posyp dymką, prażoną cebulą i pokrojonym omletem. Udekoruj każdą porcję ćwiartką limonki.

SMACZNEGO 🙂

Zdjęcia: All About Life

« 1 z 7 »