Kuchnia

Bezglutenowe placki z cukinii

Placki z cukinii to pyszne danie, którego przygotowanie jest naprawdę proste, choć nie ukrywam – nie jest to danie szybkie 🤫. Od wielu już miesięcy staram się ograniczać spożycie glutenu, a w szczególności pszenicy. Szukałam informacji którą mąką najlepiej zastąpić tę pszenną, tak aby placki były nadal miękkie, puszyste i smaczne.
W sieci można znaleźć wiele przepisów na placki w wersji bezglutenowej. Żaden z nich jednak nie przekonał mnie w 100%.

Postanowiłam więc stworzyć swój przepis na to danie. Oto on:

Składniki

  • 1 kg cukinii (wg mnie robienie placków z mniejszej ilości jest bez sensu – z tej ilości wychodzi ok 16 -20 placków :))
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • Zioła: u mnie łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano i łyżeczka bazylii
  • Przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego czosnku i szczypta pieprzu.
  • Olej do smażenia (dowolny roślinny, u mnie kokosowy).

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Pozbawioną pestek cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o grubszych oczkach. 

Ze startej cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. U mnie najlepiej sprawdza się najprostsza metoda: biorę garść cukinii, odciskam nad małą miseczką ręką i odkładam do drugiej miski. To dość męczące, ale od tego jak dobrze odciśniemy cukinię zależy powodzenie placków😊 więc naprawdę warto się do tego przyłożyć.

Odciśniętą cukinię mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) z cebulą, czosnkiem, roztrzepanymi jajkami, mąkami i przyprawami. Natychmiast smażymy (im dłużej ciasto będzie stało tym cukinia będzie puszczać więcej soku i trzeba będzie dosypywać mąki).

Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Usmażone placki odkładamy na chwilę na talerz wyłożony papierem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Serwujemy solo, z kremowym serkiem i łososiem, albo z pasta z pieczonych warzyw. W każdej wersji są przepyszne.

 

P.S.

To ważne – Nie wylewajcie odciśniętego soku z cukinii. Przelejcie go przez sitko i wypijcie. Ma mnóstwo witamin i minerałów. Działa antystresowo i antyoksydacyjnie. W smaku jest delikatnie słodkawy. Można go też wymieszać z sokiem z jabłek lub marchewki.