Kuchnia

Domowe semifreddo

Skoro robi się coraz cieplej i sezon truskawkowy w pełni, to idealny czas na domowe semifreddo.

Najlepiej zrobić je w keksówce o wymiarach ok 26×11 cm, którą należy wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej.

Warstwa truskawek to nic innego jak świeże, umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksowane na gładką masę z odrobiną miodu lub ksylitolu w blenderze. 

Wylewamy je do keksówki i wkładamy na ok 30 minut do zamrażalnika.

Składniki semifreddo:

  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru 
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 125 g (pół opakowania) schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek.

W dużej misie miksera utrzeć żółtka z 80 g cukru pudru tak długo, aż masa będzie jasna i bardzo puszysta (musi powstać klasyczny kogel-mogel).

Do oddzielnego naczynia wlać  śmietanę, dodać mascarpone, 20g cukru i ekstrakt z wanilii. Wszystko ubić tak, aby powstał sztywny, gęsty krem. Ten krem następnie dodajemy stopniowo do ubitych żółtek delikatnie mieszając do połączenia składników. 

Otrzymana w ten sposób masę lodową wykładamy na warstwę truskawek. Wyrównujemy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na m.in. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Semifreddo smakuje najlepiej kiedy damy mu chwilę odpocząć po wyjęciu z zamrażalnika. Musi być lekko kremowe. Wtedy jest najpyszniejsze 🙂 Warto więc wyjąć je 10-15 minut przed podaniem. 

Podajemy pokrojone w plastry, ozdobione świeżymi owocami.

 

Smacznego :-).