Kuchnia

Mus jaglano-czekoladowy

Szukacie pomysłów na zdrowe desery? Takie, które można jeść bez dużych wyrzutów sumienia?

Mam dla Was coś idealnego 🙂 Mus jaglano – czekoladowy. Zdrowy, pyszny, bezglutenowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Bez pieczenia, doskonale kremowy

 

Poczęstowała mnie nim ostatnio znajoma, kiedy wpadłam do niej z wizytą na babskie pogaduszki.Tak mi smakował, że dziś postanowiłam przygotować podobny – specjalnie na imieniny mojego ukochanego mężczyzny. Nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała 🙂

Składniki:

Spód:

  • szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Masa:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 150g daktyli bez pestek (najlepiej ekologicznych)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki karobu lub gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Polewa (opcjonalna):

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka kokosowego

Zaczynamy od przygotowania spodu. W miseczce mieszamy płatki owsiane, płynny olej i czekoladę. Foremkę (ok 20×30 cm) smarujemy olejem kokosowym, wykładamy na to przygotowaną mieszankę i wkładamy na  ok 30 min do lodówki.

Teraz kolej na masę. Kaszę płuczemy, dodajemy całą wodę i połowę mleka. Dodajemy daktyle, karob/kakao i cynamon. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu łącznie ok 35 minut. Trzeba jej pilnować, co jakiś czas zamieszać i stopniowo dolewać resztę mleka. Całość musi mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.

W osobnym naczyniu rozpuścić gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (wiem, wiem … mniej zdrowe :)).

Kiedy kasza jest już ugotowana (a w zasadzie rozgotowana) dodajemy wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli chcecie aby deser był bardziej słodki – można dodać łyżkę dobrego miodu.

Całość wykładamy na przygotowany spód i polewamy polewą (w kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka kokosowego).

 
Tak przygotowany deser wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 🙂