Risotto jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jest pyszne samo w sobie, bez dodatków. Idealnie aksamitne i kremowe. Ja jednak najbardziej lubię wersję z grzybami, a konkretnie z borowikami.
Risotto to nie jest zwyczajny ryż polany sosem. To danie, do którego potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio. To ryż o krótkich, pękatych ziarenkach, który przygotowuje się w określony sposób. Niektórzy twierdzą, że przygotwanie risotto jest prawdziwą sztuką. Ja twierdzę, że to danie któremu trzeba się poświęcić w 100%. Wystarczy chwila nieuwagi, a zamiast pysznego risotto wyjdzie papka. Uwierzcie – smak jest wart jednak każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie.
Składniki dla 4 osób
- 500g ryżu arborio
- 300g borowików (świeżych lub mrożonych)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki klarowanego masła
- 200ml białego wina
- 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 50g tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Zaczynamy od przygotwania grzybów.
Świeże dokładnie czyścimy, mrożone rozmrażamy. Grzyby kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzwamy łyżkę klarowanego masła i wrzucamy drobno pokrojoną jedną cebulę. Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i chwilę przesmażamy, uważając aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy grzyby, szczyptę soli i w razie koniecznosci jeszcze jedną łyżkę masła. Całość smażymy ok 6-8 minut i odstawiamy.
Przygotwanie risotto
Na dużej patelni, na wolnym ogniu rozgrzwamy łyżkę masła i wrzucamy drugą posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy ryż i mieszamy aż stanie się szklisty. Całość zalewamy winem i mieszamy do momentu jak ryż wchłonie wino. Dolewamy szklankę bulionu i wciąż mieszamy, czekając aż płyn zostanie wchłonięty. Generalnie „mieszamy” jest w tym przepisie słowem kluczem😀.
Powtarzamy ten proces, wlewając po trochu bulion. W sumie całość trwa ok 20-25 minut. Nie wolno się śpieszyć. Risotto należy gotować na wolnym ogniu, oczywiście bez przykrycia i cały czas mieszać. Po ok 20 minutach warto sprawdzić, czy ryż jest już gotowy – musi być aldente, czyli lekko twardawy, a jednoczesnie już kremowy:).
Kiedy ryż jest gotowy dodajemy grzyby z cebulą, łyżkę zimnego masła, parmezan i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku i natychmiast podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
To jest tak pyszne, że brak słów😋.
Smacznego 🙂