Kiedy zaczynam planować menu na rodzinne przyjęcie, czy też obiad ze znajomymi zawsze największe problemy mam z zupami – zwyczajnie brakuje mi pomysłów. Rosół to klasyka, ale wg mnie dość nudna, choć mój syn ma ten temat zupełnie inne zdanie 🙂 Wiele zup, jak chociażby pomidorowa, krupnik, czy kalafiorowa, są dla mnie zbyt zwyczajne. Lubię zupy typu krem, ale tylko te wyraziste w smaku. Uwielbiam zimowo – jesienną, mocno rozgrzewającą i pikantną zupę dyniową, lubię mocno zieloną zupę cukiniową z makaronem z cukinii i orzeszkami pini, ale nigdy nie mogłam się przekonać do kremu z białych warzyw – był dla mnie za mdły.
Na ostatni rodzinny, a przy okazji świąteczny obiad postanowiłam jednak przełamać tą niechęć i przygotować ją w wersji z chrzanem. Okazało się, że to był strzał w 10. Smaczna, aromatyczna i bardzo wyraźna w smaku zupa. Smakowała nie tylko nam, ale i naszym gościom. A to dla mnie zawsze jest najważniejsze. Mam nadzieję, że i Wam ta propozycja przypadnie do gustu.
Składniki na 12 porcji
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 korzenie pietruszki
- 6 ziemniaków
- duży seler
- łyżka oleju
- 300 g tartego chrzanu
- 2 l wody
- pół szklanki mleka (u mnie mleko ryżowe)
- przyprawy:
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy chwilę w dużym garnku na oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek uważając aby się nie przypalił, a po chwili także pozostałe warzywa pokrojone w kostkę: ziemniaki, selera i pietruszkę. Całość podsmażamy 2-3 minut, a następnie zalewamy wodą i mlekiem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy ok 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Łyżką cedzakową wyławiamy liście i ziele. Do zupy dodajemy majeranek, gałkę i chrzan. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Moja propozycja podania:
Zupę nalewamy do kokilek lub miseczek, dodajemy kilka plasterków pieczonej białej kiełbasy, dwie połówki przepiórczego jajka ugotowanego na twardo oraz kiełki rzodkiewki.
Smacznego 🙂