Kuchnia

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni. Codziennie zjadam je wieczorami zamiast kolacji:) Uwielbiam kiedy są słodkie, soczyste i łatwo odchodzą od pestki. Zamarzyło mi się też ciasto ze śliwkami. Musiało być bezglutenowe i niezbyt słodkie. Z dużą ilością owoców :). Miało być pyszne i takie, żeby nie było grzechem 🙂 Wyszło trochę kruche, trochę piaskowe. Za pierwszym razem było zbyt suche. Zmodyfikowałam przepis, dodałam więcej owoców i jest takie jak być powinno. Oto przepis:

Składniki

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki gryczanej jasnej
  • pół szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • jeśli lubicie korzenny smak można dodać też 1 łyżeczkę cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3-4 łyżkach wody
  • 200 g rozpuszczonego masła bez laktozy
  • ok 1 kg śliwek węgierek bez pestek

Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy masło, jajka i namoczone siemię i wyrabiamy mikserem. W nasmarowanej tortownicy układamy gęsto połowę śliwek skórką do góry. Na śliwki wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy drugą połowę śliwek.

Pieczemy ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180 st.

SMACZNEGO 🙂