Kuchnia

Domowe lody owocowe

Choć kalendarzowe lato wciąż trwa, to pogoda już coraz mniej letnia, a wakacje nieubłaganie zbliżają się do końca. Na lody zawsze jest jednak dobry czas 😜

Dziś przepis na szybkie lody owocowe. Pyszne i zdrowe. Bez cukru i mleka. Doskonale dla tych którzy nie mogą jeść nabiału. Wp konsystencji dużo bardziej przypominają lody tradycyjne niż sorbety. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki są banalnie proste: banany i dowolne owoce. Ja wzięłam garść jeżyn, garść malin i garść borówek.

3 banany pokroiłam w plasterki i włożyłam do zamrażalnika w woreczku do zamrażania na 2-3 godziny.

Zamrożone banany przełożyłam do blendera/malaksera, dodałam pozostałe owoce i zblendowałam na gładko.

Jeśli ktoś się nie może doczekać to w sumie może zjeść lody już teraz 😋🍦 

Ja przekładam je jednak do pojemników na lody i wkładam jeszcze na 1-1,5 godz do zamrażalnika.

Można też przełożyć do płaskiego naczynia i później nakładać kulki.🍨👍

Takie lody bananowe można przygotować w wielu wersjach smakowych – waniliowe (z prawdziwą wanilią), truskawkowe, czekoladowe (z gorzkim kakao i miodem) i moje ulubione – orzechowe (z masłem orzechowym). Pycha 😍😋