Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii, poprawia metabolizm, dobrze wpływa na samopoczucie i koncentrację.
Jesień i zima to czas, kiedy warto zjeść śniadanie na ciepło. Pomoże rozgrzać organizm, poprawi naszą odporność, a także nasyci na wiele godzin, dzięki czemu nie będzie nas kusić podjadanie przed obiadem.
Dziś mam dla Was pyszną kakaową-kokosową gryczankę. Wegańska, bez laktozy, bez glutenu i bez cukru. Czego chcieć więcej 😉
Składniki dla 2 osób:
- Pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- Niepełna szklanka wody
- 10-14 suszonych daktyli bez pestek
- Szczypta soli
- Pół szklanki mleka kokosowego
- Dwie łyżki surowego kakao
- Łyżka masła orzechowego (u mnie domowe masło z nerkowców)
- Łyżeczka pasty kokosowej lub musu kokosowego od Ani Lewandowskiej
- Dowolne owoce i orzechy do dekoracji.
Przepłukaną kaszę zalewamy wodą, dodajemy pokrojone daktyle i sól. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Kiedy kasza wchłonie wodę dodajemy mleko kokosowe, pastę lub mus, masło orzechowe i kakao. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Gorącą gryczankę przekładamy do miseczek i dekorujemy.
Jest naprawdę pyszna😋 I można ją jeść bez wyrzutów sumienia 😉 Musicie spróbować.