Kuchnia

Gryczanka kakaowo kokosowa


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii, poprawia metabolizm, dobrze wpływa na samopoczucie i koncentrację.

Jesień i zima to czas, kiedy warto zjeść śniadanie na ciepło. Pomoże rozgrzać organizm, poprawi naszą odporność, a także nasyci na wiele godzin, dzięki czemu nie będzie nas kusić podjadanie przed obiadem.

Dziś mam dla Was pyszną kakaową-kokosową gryczankę. Wegańska, bez laktozy, bez glutenu i bez cukru. Czego chcieć więcej 😉

Składniki dla 2 osób:

  • Pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • Niepełna szklanka wody
  • 10-14 suszonych daktyli bez pestek 
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki mleka kokosowego 
  • Dwie łyżki surowego kakao
  • Łyżka masła orzechowego (u mnie domowe masło z nerkowców)
  • Łyżeczka pasty kokosowej lub musu kokosowego od Ani Lewandowskiej
  • Dowolne owoce i orzechy do dekoracji.

Przepłukaną kaszę zalewamy wodą, dodajemy pokrojone daktyle i sól. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Kiedy kasza wchłonie wodę dodajemy mleko kokosowe, pastę lub mus, masło orzechowe i kakao. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Gorącą gryczankę przekładamy do miseczek i dekorujemy.

Jest naprawdę pyszna😋 I można ją jeść bez wyrzutów sumienia 😉 Musicie spróbować.