Kuchnia

Kokosowy pudding chia

Jeśli szukacie pomysłów na pyszne, lekkie i zdrowe śniadanie lub idealną przekąskę w ciągu dnia – kokosowy pudding z nasionami chia będzie idealnym rozwiązaniem 🙂

Chia to szałwia hiszpańska. Olej z nasion chia zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które są niezmiernie ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, poprawiają pracę mózgu i koncentrację.

Nasiona chia nie bez powodu nazywane są Super Foods. Są bogatym źródłem:

– błonnika, który daje uczucie sytości, ale też ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn

– przeciwutleniaczy

– wapnia (idealne dla osób na diecie bezmlecznej)

DOdatkowo spowalniają wchłanianie cukrów prostych i poprawiają przemianę materii.

Same w sobie mają neutralny smak. Można je dodawać niemal do wszystkiego (do kasz, dań z ryżem, do domowego chleba, jogurtu  czy deserów).

Pochłaniają duże ilości wody dzięki czemu powiększają swoją objętość. Część osób stosuje je wiec do zagęszczania dań.

Zaleca się aby osoba dorosła spożywała nie więcej niż 15-30 g (2 łyżki stołowe) nasion chia dziennie.

Osoby spożywające laktozę i nabiał mogą przygotować pudding chia z jogurtu greckiego.
Ja proponuję wersję na bazie mleka kokosowego.

Porcja dla jednej osoby:

  • 200 ml dobrego mleka kokosowego, np. Real Thai (Uwaga: pudding zrobiony ze zwykłego mleka raczej się nie uda, więc jeśli możecie jeść nabiał i nie przepadacie za smakiem kokosowym zróbcie pudding z jogurtu greckiego)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu lub innego „słodzidła” (syrop klonowy lub daktylowy)
  • Dowolne owoce: u mnie mus z mango oraz borówki amerykańskie

Do mleka kokosowego dodajemy chia oraz miód i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja najczęściej przygotowuję to wieczorem aby mieć gotowe na rano.

Przed podaniem dowolnie dekorujemy: świeżymi owocami lub musem. Do puddingu można też wrzucić kilka posiekanych migdałów oraz wiórki kokosowe.

Smacznego 🙂