Kilka miesięcy temu zaproponowałam wam pyszny kokosowy pudding z nasionami chia. Dziś mam dla Was alternatywną propozycję – przepis na pudding z tapioki. Równie prosty w przygotowaniu, równie smaczny i zdrowy 🙂
Tapioka, to rodzaj kaszy produkowanej ze skrobi z manioku. Jest bardzo pożywna i bezglutenowa. Co ważne – jest też hipoalergiczna i lekkostrawna, a to oznacza, że może być podawana także dzieciom i osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawiera dużo węglowodanów i niewiele białka. Sama w sobie nie ma smaku ani zapachu.
Tapioka występuje w postaci drobnych kuleczek różnej wielkości, które po namoczeniu i ugotowaniu pęcznięją i stają się przezroczyste.
Można ją moczyć w mleku, wywarze, soku, czy wodzie. Wszystko zależy do czego chcemy jej użyć. Niektórzy dodają ją nawet do rosołu, zamiast tradycyjnego makaronu. Tapiokę gotujemy na bardzo wolnym ogniu i często mieszamy tak długo, aż zmieni się w przezroczyste perełki.
Wracając do puddingu – to danie to nie tylko pyszny deser, ale też smaczne i pożywne śniadanie.
Składniki dla 4 osób:
- 4 łyżki tapioki
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta suszonego imbiru lub kawałek świeżo startego imbiru
- 2 duże mango
Do garnka wsypujemy tapiokę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie wstawiamy garnek na mały gaz i całość gotujemy 15-20 minut, co jakiś czas dokładnie mieszając, gdyż tapioka łatwo przywiera do dna. W czasie gotowania dodajemy syrop klonowy, kardamon, cynamon, kurkumę, imbir i wanilię.
Gdy tapioka jest już przezroczysta, a mleko zgęstniało – przelewamy deser do szklaneczek i odstawiamy do wystygnięcia – w tym czasie pudding jeszcze lekko zgęstnieje.
Mango odkrawamy od pestki i wycinamy miąższ, który następnie blendujemy na gładko.
Mus z mango wykładamy na ostudzony pudding i podajemy. Można posypać go posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub płatkami czekolady.
Smacznego 🙂