Lubicie precle? Ja uwielbiam ich smak. Ale lubię je także za to, jak łatwe jest ich przygotowanie 🙂
Składniki na precle:
– 180 ml wody
– 200 ml mleka
– 8 g suchych drożdży
– 650 g mąki typu 650 lub 550
– 10 g cukru
– 5 g soli
– 60 g miękkiego masła pokrojonego w kostce
Dodatkowo:
– 50 g sody oczyszczonej
– 1 żółtko
– Do posypania: sól gruboziarnista, sezam, mak
Lekko ciepłą wodę i mleko mieszamy z drożdżami. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki. Na końcu wrzucamy masło.
Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem – ja wybieram opcję drugą :)). Po wyrobieniu dzielimy ciasto na części (mniej więcej wielkości piłki do tenisa). Powinno wyjść ok 12 sztuk. Z każdej kulki formujemy długie wałki, które następnie zwijamy w precle.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do wyrośnięcia. Odkładamy do wyrośnięcia na 45 min (w miejsce bez przeciągów).
Nagrzewamy piekarnik do 200st, a w garnku gotujemy litr wody z 50g sody oczyszczonej.
We wrzątku zanurzamy pojedyncze precle na 5 sekund (ja to robiłam łyżka cedzakową) i odkładamy na blachę.
Sparzone precle smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy tym na co mamy ochotę (sól, sezam, mak). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 min. Pamiętajcie, że precle rosną wiec musza mieć przerwy przy wyrastaniu i pieczeniu.
Ja najbardziej lubię je lekko ciepłe, z domowym masłem ziołowym lub czosnkowym.
Smacznego 🙂
*Ważne: Nie próbowałam nigdy robić ich z innej mąki niż zwykła pszenna.