Warsztaty kulinarne z Gwiazdą to autorski projekt portalu www.allaboutlife.pl w którym uczestniczą blogerki, gwiazdy i dziennikarze. Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie, oraz umiejętną i bezpieczną pielęgnację kobiecej urody. Podczas spotkań poruszane są ciekawe i ważne tematy związane z codziennym życiem każdej kobiety, a także prezentowane są nowości rynkowe z różnych kategorii. Głównym punktem spotkanie jest jednak oczywiście wspólne gotowanie.
23 stycznia w Restauracji Ruza Roza (ul. Francuska 3, Warszawa) odbyła się czternasta już edycja tego spotkania pod hasłem “Zdrowa mama, zdrowe dziecko”. Gwiazdą była Anita Sokołowska – aktorka znana z serialu ,, Przyjaciółki’’, mama, osoba wspierająca aktywnie zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie i dbanie o skórę. Wśród gości znaleźli się Lorek znany z programu MasterChef, Magda Antosiewicz, czy Liza Taste z córką Carmel.
Kosmetyczne nowości prezentowała marka Dermaglin produkująca wysokiej jakości kosmetyki z zielonej glinki kambryjskiej. Glinka wydobywana z wyjątkowo czystego ekologicznie rejonu Zatoki Fińskiej, zawiera w swoim bogatym składzie m.in: związki krzemu, siarki, wapnia, magnezu, fluoru, sodu, potasu, selenu, molibdenu, cynku.
Moją uwagę zwróciła także marka NEWBY, oferująca wyjątkowe herbaty, które są znane i cenione na całym świecie. W Polsce NEWBY współpracuje z najlepszymi hotelami i restauracjami, np. Warszawa Wschodnia, Belvedere czy Thaisty. Dla wszystkich Mam i Maluszków dostępne są też pyszne napary: z rumianku, rooibos, mięta oraz wiele innych, owocowo-herbacianych kreacji. Te herbaty są nie tylko pyszne, ale też pięknie wyglądają.
A co gotowaliśmy?
Dla mnie hitem była nawodniona Tapioka czyli brazylijski przysmak od Koala Poland. To produkt znany z instastory Hani Zborowskiej. Zrobiliśmy z niej min. pyszny omlet. Tapioka to produkt bezglutenowy o właściwościach hypolaergicznych, który nie zawiera cholesterolu. Króluje w kuchni cukrzyków i osób borykających się z celiakią. Doskonale wpływa na układ pokarmowy. W ofercie Koala Poland są także pyszne musy z mango i maracui, Jaca Jackfruit uwielbiane przez vegan, czy Palmito, czyli serce palmy acai.
Kolejne odkrycie to wielowarstwowe sałaty RED FORK marki Eisberg, które stanowią fajną i zdrową przekąskę. Dostępne sa cztery warianty: z kaszą bulgur, quinoa i kaszą gryczaną. Do tego rukola, żurawina, suszone pomidory, młody szpinak, marchew, a w środku dressing i poręczny widelec. Są fajne na podróż, jako przekąska do pracy, czy szkoły.
Poza tapioką i sałatami do przygotowywania dań używaliśmy także mrożonek Hortex oraz nabiał marki OSM KRANSYSTAW. Przy okazji dowiedziałam się, że najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest więc idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Wszystkie one są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
A poniżej przepisy:
- Sałata Cezar
500g mix sałat Eisberg
4 filety z kurczaka
Tapioka od Koala Poland
200ml maślanki OSM Krasnystaw
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki oregano
600g jogurtu OSM Krasnystaw
słoiczek anchois
1 puszka tuńczyka
3 ząbki czosnku
100g parmezanu
100g oliwy z oliwek
250g czarnych oliwek
100g startego parmezanu
1 bagietkaSposób przygotowania:
1 Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto.
2 Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos.
3. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. - Omlet z tapioki Koala Poland
z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet)
15 jajek
100g masła
3 cebule
ser kozi 250g
sól, pieprz
sałata mix Eisberg do dekoracjiPrzygotowanie:
1 Wsypujemy saszetkę tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i mieszamy.
2 W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy
3 Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki.
4 Lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj.
5 Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg. - Racuszki Cynamonowe
Owoce mrożone dowolne jakie lubisz
4 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki konopnej
½ szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
orzechy i rodzynki (jeśli ktoś lubi)
olej do smażenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
2 Ubij białka
3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
4 Na koniec wsyp orzechy i rodzynki.
5 Smaż racuszki na kolor złoty.
6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia.
7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami